Marek ORT
šéfkuchár v Albrechte, ples v Opere, summit EU, privat-chef pre šľachtickú rodinu Lobkowitz, zakladateľ a odborný garant projektu ŠUHAJÍCI PRI PANVICI.
ŠUHAJÍCI PRI PANVICI je živý projekt, ktorý má ambíciu BAVIŤ SA VARENÍM. Sme emócia, sme veselá, chutná a voňavá spomienka na stretnutie s klientom, kolegom, kamarátom.
Aby pri odpovedi na otázku: ČO DNES BUDEM VARIŤ, človek negúľal očami. Máme ambíciu motivovať a inšpirovať ľudí k vareniu, na ktoré by si netrúfli. Inak povedané, kuracie prsia vie vysušiť každý. Šuhajíci sú tu na to, aby prsia zostali šťavnaté.
Značku založili v roku 2017 moderátor Milan JunioR Zimnýkoval a šéfkuchár Marek Ort, ako zaujímavú formu aktivity na teambuildingu.
Milan, ako moderátor rôznych eventov, videl priestor, Marek tomu dal obsah. Najdôležitejšie v tomto procese bolo nastavenie komunikácie. Aby sme ľuďom ukázali a dokázali, že vedia navariť veci, do ktorých by sa v živote nepustili. Marek nastavil recepty podľa svojho rukopisu a strážil proces samotného varenia a Milan to moderoval svojim štýlom, ktorý využíval pri rôznych gastro akciách v Čechách a na Slovenskou dávno pred programom Moja mama varí lepšie, ako tvoja. A práve pri nej sa Marek Ort a Milan Zimnýkoval spoznali a chtěli něco podniknout. Tak podnikli a postupne sa team ŠUHAJIX rozrástol.
Postupne sa k nám pridali ďalší a zo zážitkového varenia sa stalo HNUTIE, ktoré má niekoľko platforiem.
Suroviny na 4 porcie:
Guláš:
Hovädzí krk 1kg
Cibula 500g
Cesnak 6 strúčikou
Čierne pivo 0,3l
Paradajkový pretlak 6pl
Bobkový list 3ks
Nové Korenie 6ks
Čierne korenie 6ks
Mäsový vývar na podlievanie
Olej/ masť
Soľ
Mleté čierne korenie
Bavorská knedľa:
Rohlík 10ks ( alebo iné pečivo)
Vajce 5 ks
Mlieko 0,5l
Údené koleno 100g
Cibula 100g
Maslo 50g
Soľ
Čierne mleté korenie
Petržlenová vňať
Struhanka na vysypanie plechu
Začneme základom na guláš. V kastróli na tuku restujeme cibuľu nakrájanú nadrobno. Pri guláši je dôležité aby sme mali tmavý základ, čiže cibuľu opražíme do tmavohneda. Pridáme nasekaný cesnak, mäso nakrájané na väčšie kocky. Dobre orestujeme a pridáme koreniny,potom pretlak. Ne velkom plameni restujeme ešte 5 minút a podlejeme pivo. necháme ho vydusiť a priebežne podlievame vývarom. Varíme pomaličky a stále kontrolujeme mäsko, pretože z každej kravičky sa varí iny čas.
Ked je mäkké dochutíme soľou a korením.
Pečivo nakrájame na kocky a dáme ho do rúry aby dostalo “farbu”. 180° 5-10 minút. Potom ho necháme vychladnút. Cibulu a koleno nakrájame na malé kocky a opražíme spolu na panvičke. Oddelíme bielka od žĺtkov. Z bielok vyšľaháme penu. Žĺtka v miske zmiešame s mliekom a dochutíme soľou a korením. Vňať nasekame na jemno. Do velkej misy vysypeme upečené rožky, vňať a vychladnutú cibuľu s kolienkom. Zalejeme žĺtkami s mliekom a premiešame. Nakoniec pridáme sneh s bielkov. Vymastíme si pekáč maslom a vysypeme ho strúhankou. Vložíme zmes a pečieme prikryté alobalom na 140° 35 min.
To jedlo je super podávať s čerstvou alebo nakladanou cibuľou.