Marek ORT
šéfkuchár v Albrechte, ples v Opere, summit EU, privat-chef pre šľachtickú rodinu Lobkowitz, zakladateľ a odborný garant projektu ŠUHAJÍCI PRI PANVICI.
ŠUHAJÍCI PRI PANVICI je živý projekt, ktorý má ambíciu BAVIŤ SA VARENÍM. Sme emócia, sme veselá, chutná a voňavá spomienka na stretnutie s klientom, kolegom, kamarátom.
Aby pri odpovedi na otázku: ČO DNES BUDEM VARIŤ, človek negúľal očami. Máme ambíciu motivovať a inšpirovať ľudí k vareniu, na ktoré by si netrúfli. Inak povedané, kuracie prsia vie vysušiť každý. Šuhajíci sú tu na to, aby prsia zostali šťavnaté.
Značku založili v roku 2017 moderátor Milan JunioR Zimnýkoval a šéfkuchár Marek Ort, ako zaujímavú formu aktivity na teambuildingu.
Milan, ako moderátor rôznych eventov, videl priestor, Marek tomu dal obsah. Najdôležitejšie v tomto procese bolo nastavenie komunikácie. Aby sme ľuďom ukázali a dokázali, že vedia navariť veci, do ktorých by sa v živote nepustili. Marek nastavil recepty podľa svojho rukopisu a strážil proces samotného varenia a Milan to moderoval svojim štýlom, ktorý využíval pri rôznych gastro akciách v Čechách a na Slovenskou dávno pred programom Moja mama varí lepšie, ako tvoja. A práve pri nej sa Marek Ort a Milan Zimnýkoval spoznali a chtěli něco podniknout. Tak podnikli a postupne sa team ŠUHAJIX rozrástol.
Postupne sa k nám pridali ďalší a zo zážitkového varenia sa stalo HNUTIE, ktoré má niekoľko platforiem.
Suroviny na 4 porcie:
Hovädzie mleté mäso 500g
Klobása 150g
Kyslá kapusta 500g
Ryža guľatozrnná 500g
Kyslá smotana 100g
Smotana 33% 0,5l
Cibuľa 2-3 stredné cibule
Cesnak 4 strúčiky
Chili
Červená paprika sladká 1pl
Červená paprika údená 1pl
Paradajkový pretlak 3pl
Mletá rasca 1čl
Mleté čierne korenie 1/2 čl
Muškátový orech
Mäsový vývar/ voda cca 0,4l
Bravčová masť
Struhanka (na vysypanie plechu)
Začneme prípravou mletého mäska. Cibuľu nakrájame na jemno a orestujeme na masti do zlatista. Pridáme nasekaný cesnak a mleté mäso. Mäso restujeme pokiaľ sa nám pekne celé zatiahne a oddelí na maličké kúsky. Pridáme papriky,rascu, čierne korenie a pretlak. Restujeme 2-3 minúty a podlejeme vývarom. Nezabudnite pridať trošku chili nech to ma grády. Túto zmes dusíme tak 40 min. Nakoniec dochutíme soľou.
Ryžu v hrnci orestujeme, jemne osolíme a zalejeme 0,4l vody. Prikryjeme a na malom plameni dusíme 10 minút. Ryžu varíme len do polovice.
Klobásu nakrájame na kolieska. Odporúčam na klobáse nešetriť a vybrať si takú aká nám chuti. Ideálne polosuchú.
Pripravíme si kyslú kapustu a môžme začať vrstvit. Pekáč vymastíme masťou a vysypeme strúhankou.
Na spodok dáme kyslú kapustu, potom ryžu a klobásu. Prelejeme ragú z mletého mäsa.
Takto vrstvíme 2-3 krát podľa velkosti pekáču. Ukončíme na vrchu kyslou kapustou.
V miske zmiešame kyslú a šľahačkovú smotanu. Osolíme a pridáme štipku čierneho korenia a muškátového orechu. Zalejeme a dáme piecť. Rúru nastavime na 160° a pecieme 45 minút.
Dobrú chuť