Marek ORT
šéfkuchár v Albrechte, ples v Opere, summit EU, privat-chef pre šľachtickú rodinu Lobkowitz, zakladateľ a odborný garant projektu ŠUHAJÍCI PRI PANVICI.
ŠUHAJÍCI PRI PANVICI je živý projekt, ktorý má ambíciu BAVIŤ SA VARENÍM. Sme emócia, sme veselá, chutná a voňavá spomienka na stretnutie s klientom, kolegom, kamarátom.
Aby pri odpovedi na otázku: ČO DNES BUDEM VARIŤ, človek negúľal očami. Máme ambíciu motivovať a inšpirovať ľudí k vareniu, na ktoré by si netrúfli. Inak povedané, kuracie prsia vie vysušiť každý. Šuhajíci sú tu na to, aby prsia zostali šťavnaté.
Značku založili v roku 2017 moderátor Milan JunioR Zimnýkoval a šéfkuchár Marek Ort, ako zaujímavú formu aktivity na teambuildingu.
Milan, ako moderátor rôznych eventov, videl priestor, Marek tomu dal obsah. Najdôležitejšie v tomto procese bolo nastavenie komunikácie. Aby sme ľuďom ukázali a dokázali, že vedia navariť veci, do ktorých by sa v živote nepustili. Marek nastavil recepty podľa svojho rukopisu a strážil proces samotného varenia a Milan to moderoval svojim štýlom, ktorý využíval pri rôznych gastro akciách v Čechách a na Slovenskou dávno pred programom Moja mama varí lepšie, ako tvoja. A práve pri nej sa Marek Ort a Milan Zimnýkoval spoznali a chtěli něco podniknout. Tak podnikli a postupne sa team ŠUHAJIX rozrástol.
Postupne sa k nám pridali ďalší a zo zážitkového varenia sa stalo HNUTIE, ktoré má niekoľko platforiem.
Suroviny na 4 porcie:
Panenka:
1kg panenka
Soľ,
Čerstvo mleté korenie
Olivový olej
Fritované zemiaky:
1kg škrobové zemiaky
Cukor
Soľ, Čierne korenie
Drvená rasca
Údená paprika
Muškátový orech
Zázvor
Tymián
Tekvicová mayo:
300g Hokkaido
Šalvia
Soľ, Čierne korenie
Olivový olej
Med
Limetka
Čili
250g majonéza
Hubový demi glace:
150ml demi glace
30g Sušené huby
Smotana
Maslo
Soľ, Korenie
Panenku očistíme, odblaníme. Celé panenky zatiahneme do fólie, zavakujeme, varíme v SOUS-VIDE pri 58 stupňoch 2h. po uvarení dôkladne osolíme, okoreníme a opečieme na oleji z každej strany. Krájame na pníčky.
Zemiaky nakrájame na mesiačiky, na 2h dáme do cukrovej vody. Zlejeme, opláchneme, 10-15 minút varíme, potom ich vypražíme a ešte teplé obalíme v koreniacej zmesi.
Tekvicu nakrájame, ochutíme soľou, korením, šalviou, olivovým olejom a dáme piecť na 180 stupňov na cca 45 min. vychladenú tekvicu rozmixujeme spolu s majonézou, pridáme čili, limetkou šťavu a med.
Huby si namočíme aspoň zopár hodín pred varením. Uvaríme vo vode, precedíme, nasekáme, opätovne dáme do vody v ktorej sa varili, pridáme demi glace, prevaríme, dochutíme, zjemníme smotanou a úplné na konci omáčku zahustíme studeným maslom.
Dobrú chuť kamaráti. 👨🍳