Marek ORT
šéfkuchár v Albrechte, ples v Opere, summit EU, privat-chef pre šľachtickú rodinu Lobkowitz, zakladateľ a odborný garant projektu ŠUHAJÍCI PRI PANVICI.
ŠUHAJÍCI PRI PANVICI je živý projekt, ktorý má ambíciu BAVIŤ SA VARENÍM. Sme emócia, sme veselá, chutná a voňavá spomienka na stretnutie s klientom, kolegom, kamarátom.
Aby pri odpovedi na otázku: ČO DNES BUDEM VARIŤ, človek negúľal očami. Máme ambíciu motivovať a inšpirovať ľudí k vareniu, na ktoré by si netrúfli. Inak povedané, kuracie prsia vie vysušiť každý. Šuhajíci sú tu na to, aby prsia zostali šťavnaté.
Značku založili v roku 2017 moderátor Milan JunioR Zimnýkoval a šéfkuchár Marek Ort, ako zaujímavú formu aktivity na teambuildingu.
Milan, ako moderátor rôznych eventov, videl priestor, Marek tomu dal obsah. Najdôležitejšie v tomto procese bolo nastavenie komunikácie. Aby sme ľuďom ukázali a dokázali, že vedia navariť veci, do ktorých by sa v živote nepustili. Marek nastavil recepty podľa svojho rukopisu a strážil proces samotného varenia a Milan to moderoval svojim štýlom, ktorý využíval pri rôznych gastro akciách v Čechách a na Slovenskou dávno pred programom Moja mama varí lepšie, ako tvoja. A práve pri nej sa Marek Ort a Milan Zimnýkoval spoznali a chtěli něco podniknout. Tak podnikli a postupne sa team ŠUHAJIX rozrástol.
Postupne sa k nám pridali ďalší a zo zážitkového varenia sa stalo HNUTIE, ktoré má niekoľko platforiem.
Suroviny na 4 porcie:
250g šošovice
150g Beluga šošovice
Cibuľa
Cesnak
Zemiak 1- 2 ks
Vývar
Bobkový list
Nové korenie
Červené víno
Soľ, Čierne korenie
Maslo
Ocot
Vajíčko 4 ks
Olej na vyprážanie
Zelený bylinkový olej
Petržlenová vňať
V dvoch hrncoch si pripravíme cibuľovo-cesnakový základ. Do prvého dáme klasickú šošovicu, orestujeme, zalejeme vývarom, pridáme koreniny, očistený zemiak nakrájaný a malé kocky a varíme do mäkka.
Do druhého hrnca dáme Belugu, orestujeme, podlejeme vínom a dusíme do mäkka. Za častého miešania prilievame po troške teplý vyvar (ako pri príprave rizota).
Keď je beluga al dente, odstavíme, dochutíme cesnakom a spojíme šošovice do jedného hrnca. Zjemníme maslom, dochutíme soľou, korením prípadne môžeme pridať aj trochu chili. Okyslíme prevareným octom.
Zemiakové šupky vypražíme v oleji, osolíme a na tanieri z nich vytvoríme „hniezdo“ do ktorého vložíme stratené vajíčko. Pokvapkáme zeleným olejom a nasekanou hladkou petržlenovou vňaťou.